De flesta människor drabbas tyvärr någon gång i livet av svår smärta. För dem som drabbas av långvarig och kanske till och med kronisk smärta kan det ta hårt även på psyket. Att ha ont länge är krävande och det kan leda till riktigt mörka tankar. Därför är det viktigt att redan från början försöka ägna sig åt mindfulness och hålla dåliga tankar borta. Den fysiska smärtan kanske är svår att förhindra men låt den inte tynga även ditt sinne.
Sök alltid vård
Det är viktigt att ta sin fysiska smärta på allvar. Vanliga åkommor som artros, mensvärk och diskbråck kan trots allt vara väldigt jobbiga. De kan vara både kroniska och återkommande. Att alltid söka hjälp hos läkare för att få den bästa möjliga vården är jätteviktigt. Men ibland hjälper inte vården så bra som man önskar, och smärtstillande tabletter är ingenting man ska stoppa i sig för mycket utav. Därför kan mindfulness-övningar komma väl till pass för att lära sig att andas ut och leva med smärtan.
Andas bort smärtan
Ett av de viktigaste momenten i mindfulness är att andas rätt. Hela kroppen och hjärnan påverkas av hur vi andas. Om man ställer sig upp och tar tio riktigt långsamma och djupa andetag kommer de flesta märka att man nästan blir lite yr. Anledningen till detta är helt enkelt att vi inte är vana vid att andas så djupt, och mängden syre vi får i oss överraskar hjärnan. Men genom att göra detta några gånger om dagen kommer man att känna sig både lugnare och friskare under en lång tid framöver. Det kan dessutom hjälpa mot svår smärta. Öva på att andas djupt, minst tio djupa andetag minst tio gånger om dagen. Använd sedan samma användningsteknik när smärtan kommer. Det är chockande hur bra det faktiskt fungerar.
Välkomna dåliga tankar
Att må psykiskt dåligt blir lätt en ond cirkel. Vid svår långvarig smärta är det lätt hänt att man blir deppig och negativa tankar börjar spinna i huvudet. För många är de negativa tankarna obehagliga och man gör allt i sin makt för att försöka stänga dem ute. Detta leder tyvärr oftast bara till ännu mer ångest, oroligheter och negativa tankar.
Det man istället kan försöka göra när dåliga tankar kommer är att omfamna dem ordentligt, för en liten kort stund. Se till att tänka varje negativ tanke färdigt så att du sedan kan släppa den. Är du till exempel orolig för att smärtan inte kommer att försvinna? Försök tänka den tanken så långt som möjligt, vad händer om smärtan aldrig går över? Hur kan du göra för att undvika det? Ägna dessa tankar några minuter som högst. Sedan bestämmer du att den taken är färdig, och packar undan den i en mental låda långt bak i huvudet. Nästa gång den dyker upp säger du högt till den ”Jag vet redan hur det slutar. Jag behöver inte tänka på det nu.” Sedan går du vidare till positiva tankar igen. Det kan ta tid men när man lärt sig hantera de dåliga tankarna märker man att de faktiskt inte är så farliga ändå.