Bra mindfulnessövningar för en bättre hälsa

Bra mindfulnessövningar för en bättre hälsa

Mindfulness handlar om att leva i stunden. Att vara här och nu och att inte fokusera för mycket på det föregångna, men inte heller på framtiden. Genom att utöva mindfulness kan du inte bara se till att få en bättre och mer balanserad mental hälsa, utan du kan även lära dig att träna upp ditt sinne och få dig själv att bli mer närvarande i din vardag.

Mindfulness är egentligen ett engelskt ord som används för att beskriva en ”medveten närvaro” eller ”sinnesnärvaro”. Ordet används dock idag runt om i hela världen för att beskriva de metoder som används för att hantera ångest, oro och stress i människors liv. Det finns en mängd med olika metoder man kan använda sig av och mindfulness har blivit så populärt att det till och med används inom vården.

Två mindfulnessövningar du måste testa

Om du lider av stress, ångest och oro är det inte bara din mentala hälsa som riskeras, utan även den fysiska. Många mentala problem som man inte tar itu med kan leda till fysiska besvär, t.ex. migrän, illamående, magont och huvudvärk. Just migrän är något som kan vara otroligt jobbigt att leva med och här kan man komplettera mindfulness med andra typer av behandlingar. Visste du att du t.ex. kan använda dig av fillers och botox för att lindra huvudvärk och samtidigt få en ung och fin hy? Botox kan även användas om du har en ovana att spänna dina käkar, t.ex. på grund av stress.

Mindfulness i duschen

Mindfulness kan du med fördel öva när du står i duschen. Här tränar du på att vara medveten och uppmärksam på precis allt som sker omkring dig. Känn hur vattnet, kombinerat med luften, känns mot din hud. Testa att ändra temperatur och se vilka känslor som infinner sig. Hur känns huden när vattnet är kallt? Även när du tvålar in dig kan du öva. Känn doften från duschtvålen och hur det mjuka löddret nuddar din hud. Vad är det för ljud du hör medan du duschar och hur känns det när tvålen rinner ner över dina händer?

Självmedkänsla när det tryter

Att ha medkänsla för sig själv är precis lika viktigt som att ha medkänsla för andra, eller kanske till och med viktigare. Är det något tungt du bär på eller känner att självkritiken är stor kan denna övning hjälpa dig.

Ta en paus från det du håller på med och acceptera att livet just nu inte är så lätt. Placera en hand på din kropp, förslagsvis på hjärtat, men även på annan kroppsdel som du finner bekvämt. Låt nu sedan din kropp och dina sinnen vara så närvarande att du känner värmen som strömmar från din hand och ut på kroppen. Acceptera att livet inte alltid är enkelt och säg gärna högt till dig själv att det är okej och att det är en del av livet som alla upplever. Är du i extra behov av ”stöd” kan du vagga eller gunga från sida till sida, precis som ett barn vaggas av sin förälder.

dante