Mindfullnes är ingen nyhet

Mindfullnes är ingen nyhet

Mindfulness det har funnits sedan länge i öst (nästan 3000 år). Det är bra för att minska oro och stress hos människan.

Överallt i världen stressar människor. Till jobb och fritidsaktiviteter. Ibland skulle vi behöva slå av datorer och mobiltelefoner och bara andas. Se vad vi just har framför oss här och nu.

Mindfulness kommer utav buddistisk lära att fina ro och stillhet i nuet. Buddisterna menade på att varför ska man jaga stillhet och lycka när man kan få det genom att bara njuta av stunden. Den läran var en viktig del i vad som skulle komma att bli både ett meditationssätt och en terapiform som vi i väst behöver nu mer än någonsin. Man kan liksom med allt ta till hjälpmedel som coatcher eller cd -skivor men det enkla sättet är bara att sätta sig ner och försöka tänka så lite som möjligt. Att tömma sig själv, Söka sig i i sitt innersta om och hitta din väg till Nirvana som är buddisternas högsta form av varandet.

Munkarna satt och mediterade i dagar. Det finns historier om munkar som till och med blev mumifierade på grund av att de satt och mediterade.

Buddha som var grundare till buddismen satte sig och mediterade. Det var så den åttafaldiga vägen kom att vara.

Som sagt finns det olika kurser och svårighetsgrader i mindfulness Du kan antingen göra det själv eller med en coatch likväl som i grupp. Som jag nämnde innan finns det olika vägar att gå. Ibland kan du tänka dig att du är på den mest fantastiska platsen din fantasi kan uppbringa och bara vara där en stund för att ta ner tempot lite i vardagen eller livet som sådant.

I dagens stressade tillvaro med krav från såväl arbete som vänner. Då allt rullar på så fort så måste man ibland stanna upp och säga ”hey” nu är det paus.

Absolut finns det människor som älskar fart och fläkt. Allt ska gå i 180 knyck. Men de flesta av oss behöver ha en oas att vila ut vid.

För mig personligen brukar trädgården vara en sådan plats. Där jag kan slå mig ner och sluta ögonen en varm sommardag och höra fåglarna kvittra. Känna doften av blommor och bara känna att jag lever här och nu. Men visst finns det en strikt lära om hur allt ska gå till om man vill som buddisterna nå nirvana.

Frågan är om vad som är viktigt i livet. Vad gör en människa lycklig?

Är det att äga massor eller kan det faktiskt vara så enkelt som att umgås med vänner och familj. Hur mår man bra och vad ska man göra själv för att göra det. Mindfulness är en sak, men motion och mat är två viktiga delar med, för att inte prata om sömnen..

dante