Mindfulness i arbetslivet

Mindfulness i arbetslivet

”Jag hinner inte med mindfulness, jag jobbar ju!” Har du också ofta tänkt så? Då är faktiskt just precis mindfulness du behöver. Ju mer upptagna och stressade vi är, desto större är vårt behov av en paus och en stunds medveten närvaro. Trots en ofta fullbokad arbetsdag finns det en hel del vi faktiskt kan göra för att ta kontrollen över vår dag och få in små mikropauser i vilka vi är helt i nuet. Dina kollegor behöver inte ens märka det.

Om du tror att mindfulness måste vara detsamma som att tända ljus och sätta sig i skräddarställning i total tystnad i en halvtimme eller kanske att färglägga mandala, då är det förstås lite svårt att få in det under en arbetsdag. Men mindfulness, i sin enklaste form, handlar bara om att vara närvarande i det vi gör. Det kan vi bli på många olika sätt.

Du kan börja med att använda dig av ett sinne, till exempel luktsinnet, och bestämma dig för att under ett kort ögonblick lägga märke till alla lukter omkring dig. Hur luktar krukväxten i fönstret, har kollegan köpt någon sensuell parfym online eller ligger det gammal frukt i papperskorgen? Notera dofter i din vardag, det räcker med en minut (under vilken det ser ut som du har en tankepaus) och återgå sedan till arbetet. Du kanske tänker att en minut inte gör stor skillnad, men flera små mindfulnessövningar per dag gör i slutändan stor skillnad då de tränar dig i att vara i nuet.

När vi är stressade andas vi ofta fel vilket kan leda till fler problem. Att bli medveten om sin andning är ett sätt att ta kontrollen och att få kroppen på rätt bana igen. Om du sitter i ett öppet kontorslandskap eller arbetar mitt bland folk, till exempel som lärare, kanske du kan passa på att göra en enkel andningsövning när du går på toaletten. Sätt dig ner på toaletten med fötterna stadigt i golvet, eller stå upp om det känns bättre för dig. Ta tre långsamma andetag och tänk på att andas med magen. Andas genom näsan. Fyll på med luft, håll andan ett par sekunder och andas långsamt ut igen. Att andas ut långsammare än du andas in signalerar avkoppling till din kropp. Bli medveten om din andning, till exempel genom att känna hur luften känns i din näsa, din hals och dina lungor när du andas in respektive andas ut.

Att få in mindfulness i arbetslivet är egentligen inte så svårt och handlar ytterst sällan om tid eller brist på tid, utan snarare på att vi ska komma ihåg att göra det. Kanske kan du sätta ett diskret larm på din mobil så att den vibrerar och påminner dig några gånger om dagen eller så kan du sätta en post it-lapp intill datorn.

dante