Mindfulness med skogsbad

Mindfulness med skogsbad

Att ge dig ut i skogen för att uppleva mindfulness är något av det mest avkopplande du kan göra. Med hjälp av skogsbad fördjupas upplevelsen till skillnad från om du bara går en snabb promenad under samtal eller med musik i lurarna.

Både inre och yttre välbefinnande

Skogsbad är ett begrepp som ursprungligen kommer från Japan, och betyder bokstavligen att ”bada i skogens atmosfär”. Det handlar om att låta skogen vara din terapeut och ta in naturen med alla dina fem sinnen. För den som vill finns guidade skogsbad där du tillsammans med andra blir ledsagade i skogens välgörande omgivningar. Även om vi människor instinktivt känner en koppling till naturen och skogen, och upplever att vi slappnar av där, visar nu även forskningen att tid spenderad i skogen är välgörande för vår hälsa. Immunförsvaret stärks, depression och ångest minskar, blodtrycket sänks, kreativiteten ökar, stressen minskar och mycket mer. Så regelbundna besök i skogen är inte bara bra för vårt mentala välmående utan visar även på fysiologiska och mätbara effekter.

Använd dina fem sinnen

Oavsett om du tar en guidad tur, åker till skogen med några vänner, gör en familjeutflykt eller ger dig in bland träden på egen hand så kommer du få en välgörande och avkopplande stund. Dra med handen över gammal bark, luta dig mot eller krama ett sort träd, kör ner händerna i den mörka myllan eller lek med fingerspetsarna över mjuk mossa…lyssna till fåglarna och suset i trädkronorna. Smaka på de ljusgröna granskotten om möjlighet finns, låt hela din varelse insupa känslan av att vara en del av skogen. Känn stressen rinna av dig och ersättas med lugn, balans och styrka. Och skulle du inte ha möjlighet att ta dig ut i skogen får du även positiva hälsoeffekter av att gå i en park eller annat grönområde.

dante