Mindfulness och växter

Mindfulness och växter

Det finns gott om forskning som konstaterat att växter har en lugnande inverkan på människor. Effekten gäller både för krukväxter, en rik grönskande trädgård och skogen. Av det skälet är växtskötsel en riktigt bra hobby för dig som upptäckt nyttan med meditation och mindfulness.

På sätt och vis går det att beskriva krukväxter, eller en trädgård för delen, som en lightvariant av att ha ett husdjur. En skillnad är att växtskötsel är lite mer lågintensivt. De växer långsamt från dag till dag och lönen för mödan när du sår ett frö ligger flera veckor eller månader framåt i tiden. Du måste dock vara närvarande för att dina växter ska trivas och bli så vackra som de kan bli.

Börja odla själv

Du kan köpa frön hos Wexthuset, plus all annan utrustning du behöver för ett växtintresse. Extra kul blir det om du satsar på olika typer av ätbara växter. Du kan till exempel hitta ett stort sortiment av olika örter som du kan odla oavsett om du bor i hus eller lägenhet. En annan växt som fungerar alldeles utmärkt att odla inomhus är chili. I det sistnämnda fallet är det dock bra om du har tillgång till ett fönster i söderläge. Chili vill ha gott om solsken, och du får betydligt större skörd ju mer solsken chiliplantorna får.

När det gäller kopplingen mellan mindfulness och växter finns det mycket att notera. Att engagera dig i odling ger dig en daglig syssla som till stora delar går ut på observation. Du kontrollerar växterna varje dag, letar efter gula löv, känner efter om de behöver vattnas och så vidare. I odling finns också en nyckel till att lära sig leva med att resultat inte alltid blir vad du tänkt dig. Att så ett frö till en planta innebär också en förväntan om en viss typ av resultat och ofta blir det såklart inte helt och hållet som du tänkt dig.

dante