Mindfulness på crosstrainern

Mindfulness på crosstrainern

Mindfulness förknippas med lugna aktiviteter på meditationskuddar med tända ljus och djupa andetag. För somliga kan den lugna aktiviteten emellertid krocka med den egna inre naturen. Det är helt enkelt så att en del personer har ett större behov av att vara i rörelse för att känna sig lugna och koncentrerade. Har du mycket spring i benen kan du träna på att utöva mindfulness på crosstrainern istället.

Fördelen med att träna mindfulness på en crosstrainer är att den ger en naturlig och mjuk rörelse som engagerar hela kroppen. Många personer tränar redan på gym och att praktisera mindfulnessövningar på gymmets maskiner kan sänka tröskeln för att komma igång på riktigt. Samtidigt kan det bli en härlig utmaning att svettas och att vara mindful samtidigt. För den som gillar att höja pulsen med fysisk träning kan mindfulness ge många extra hälsofördelar.

Enkel men komplex rörelse

Rörelsen på en crosstrainer är intuitiv då den påminner om gång, men det finns många komplexa rörelsemönster att uppmärksamma. Eftersom både armar och ben är aktiva i ett korsande mönster aktiveras stora och stabiliserande muskelgrupper samtidigt som starka ben och sätesmuskler får jobba.

Så gör du

Prova att fokusera på en muskel i taget och försök att känna hur den arbetar, dess värme, trötthet och spänst. Börja med fötterna och arbeta dig upp mot vaderna, låren, sätesmusklerna, magen, ryggen, nacken, armarna och slutligen händerna. När du har fokuserat på muskelgrupperna kan du gå över till att uppmärksamma hur musklerna samarbetar med varandra. Försök att visualisera de långa rörelsekedjorna och kraften som sprids som en våg genom kroppen. Undersök var rörelsen börjar och slutar och alla de små rörelser som bidrar till att hålla igång crosstrainerns maskineri. När du har gått igenom muskelgruppernas arbete kan du gå över till att uppmärksamma de generella känslorna i kroppen. Lägg märke till hur hjärtat arbetar, svetten rinner och ta tag i de tankar som flyger genom huvudet.

dante